Kívánságmécsesek a Zagyván

Megosztás

A 2013. évi Múzeumok Éjszakája programhoz kapcsolódóan a Jászkerület Nonprofit Kft. Tüzes sziget címmel tartott rendezvényt a jászberényi Margit-szigeten. A tűzugrás, tűztánc és szerelemvarázslás mellett a Hamza Múzeum munkatársai kívánságmécsest készítettek az érdeklődőkkel, amelyeket a Zagyván indítottak útjukra.
Az este részletes programja a facebook-on... 

Mivel Szabó Zsóka állandó múzeumpedagógusunk nem tudott részt venni az eseményen, így nekem kellett kitalálni valamit... Gyorsan elővettem az internetet, és hamarosan Kreatív Anyabanya oldalán kötöttem ki, ahol lépésről lépésre megmutatják az elkészítés menetét. Köszönöm, Kriszti, a segítséget! :)

A szigeten színes transzparenspapírból készítettük, két rétegben. Mindkét rétegnél ugyan az az eljárás, csak a végén a felső rétegnél több lesz a tűzés. A tenyérnyi lótuszvirághoz az A/4-es papírt  félbevágtuk, és az abból vett négyzettel dolgoztunk. 
A négyzetet félbehajtva egy téglalapot, majd azt is félbehajtva ismét egy négyzetet kapunk. Azt még félbehajtva egy háromszöget. Fontos, hogy az eredeti négyzet közepétől induljon a háromszög! Ezzel a sarokkal szemben kivágjuk a sziromformát, így széthajtva egy nyolcágú virágot kapunk. Én a közepétől számítva kb. 2-2 cm-re egy kicsit meghajtottam a papírt, így előkészítve a mécses fészkét. Az alsó levélnél minden második szirmot, a felső levélnél minden szirmot kis átfedéssel összetűzünk a mellette levővel, így két, kicsit más ívű virágot kapunk. Egymásba tesszük, akár kétoldalúval össze is ragaszthatjuk - bár a mécses súlya miatt nem fog elmozogni - és kész is vagyunk. Jöhet a mécses és a vízre bocsátás a kívánsággal! 
Az elkészítés menete képekben:

 

A múzeumban tesztelem, mennyi ideig bírja a transzparenspapír. Már át van ázva rendesen, de ötödik napja úszkál egy tálban... :)

Csodaszép látvány volt végig a Zagyva-partról a sok kis mécses... Főleg a vízi növények között! Igazából az összeset egyszerre nem tudtam lefotózni, mert eléggé nagy szakaszon úsztak, és több sajnos időközben elaludt... De egy kis ízelítőt csak sikerült... Az eseményről további képek a Hamza Múzeum facebook-oldalán! :)

Környezetünk védelmében a rendezvény után a mécseseket kihalászták, nem maradt idegen anyag a folyóban! 

Mécseske

Megosztás

Még néhány héttel ezelőtt igértem mécses-gyártást, és aztán megosztást. Most jött el az alkalom! Ebben aztán van mindenféle! Gombos, dekorcukros, textiles-szivecskés, jutaszalagos-selyemszalagos, paszományos, barkafás, rafiás, tortapapíros, merített papíros, diafilmes, térképes. És még nem adtam fel, hamarosan több is lesz! :)