Tökölés helyett

Megosztás

Sajnos idén minden őszi holmival csúszásban vagyok, de ezt azért szeretném még közzétenni, mert nem az a hagyományos halloween-dísz... :)

Újrahasznosítás témakörbe is feltehettem volna, de most van szezonja, szóval itt ragadt az üres tejesdobozokból készített lámpás. A dobozokra felrajzoljuk a mintát, majd egy tűvel szépen kilyuggatjuk a körvonalakat. Lefestjük feketére, és ledes karácsonyfaizzót beleszuszakolva igazán jó kis dekoráció születik. Íme az enyém:

Koszorúk házilag

Megosztás

Mindenszentek közeledtével komoly elhatározásra jutottam: a temetői koszorúinkat idén én magam készítem el... Sajnos a terv idő hiányában csak kétharmad részben sikerült, azonban így is jelentősen csökkentettem az ilyenkor "szokásos" kiadásokat. Aki érez magában egy kis kreativitást, és nyitott szemmel járja a világot, hamar összeszedheti a szükséges kellékeket. Ugyan a koszorú alapokat és a ragasztót így is be kellett szerezni, viszont a többi alkatrész mind saját gyűjtés, saját termés...

Az első koszorú egy régebbről mentett toboz alapon van, néhány fenyőággal, egy kis szárazvirággal, szárított gombával, néhány gömb dekorációval, amit a macskák lejátszottak a helyükről (bevallom, nem tudom, miből készültek...), néhány szalaggal, illetve a kedvencemmel, a száraz mogyorókupaccsal. :)

 

 

 

A második koszorú szintén régebbről mentett toboz alapon van, amin szerencsére rajta maradt néhány festett vessző is, viszont újdonság rajta a borostyán, a szárazvirág és a szalag díszítés.

 

 

 

A harmadik koszorú már szalma alap, még otthon találtam, egy régebbi projektből maradt ki. A díszítés fenyőág, borostyán, némi faszelet, az utcán gyűjtött szivarfa-termés, néhány mákgubó, dekorszalag, szárazvirág és a vesszőgömb.

 

 

A negyedik és ötödik koszorú alapja már beruházást igényelt, viszont a rajta található dolgok mind otthonról származnak... Régebbről mentettem a fehér izét és a lyukacsos akármit (jó kis megnevezések, nem?) a kertből szedtem a borostyánt és a fenyőágat. Szárított virág még maradt tavalyról, viszont újdonság az a négy szőrös ott balra, ami a lilaakác magjának a hüvelye.

Egy kis odafigyeléssel, gyűjtögetéssel sok-sok pénzt megspórolhatunk, és aki szeret alkotni, annak nem okoz gondot egy-egy koszorú elkészítése. Ötletek, hogy mikkel lehet még díszíteni: mindenféle száraz termések és magok, pl. makk, gesztenye, dió, mák, toboz, barackmag, sulyom (ennek is igen érdekes formája van), stb., szárazvirágok, pl. sóvirág, sárga cickafark, szalmarózsa, stb., szárított gyümölcsök, pl. alma vagy narancskarikák, stb. A lehetőségek tárháza szinte határtalan, csak győzzük felfedezni a körülöttünk lévő világot... :)

Október 31. - Halloween

Megosztás

A Halloween, Mindenszentek, és Halottak napja a kalendáriumban egymást követik. A Halloweent, ami magyarul "mindenszentek előestéjét" jelenti, október 31. napján ünnepeljük.
Semmiképpen nem összekeverendő a Mindenszentek és Halottak napjával, amelyek november első és második napjára esnek. Míg a Halloween ősrégi kelta szellem-, démonűző szokás, az újabb keletű mindenszentek hagyományköre "csak" mintegy 1600 éves múltra tekint vissza, és a keresztény hagyományokra épül. ...
A Halloween elengedhetetlen tartozéka Jack-o-lantern, azaz a gyertyafénnyel világító töklámpás, avagy Lámpás Jack. A legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti a töklámpás-hagyomány kialakulását. A léha életéről híres és másokat előszeretettel megtréfáló furfangos kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, és kicsikarta tőle az ígéretet, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Ezt meg is kapta, ám arra nem gondolt, hogy ettől még a mennyországba nem kerül be. A mennyből és pokolból kirekesztett Jack az ördögtől mindössze egy széndarabot kapott kárpótlásul, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Részeges Jack a szén darabot egy marharépába tette, és azzal világított. Ezzel a furcsa lámpással a kezében kóborol a földön azóta is. A legendát átszövi a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik. Régebben a gyertyát a jó öreg Jack emlékére marharépába helyezték, de mivel az Egyesült Államokban sok, szép, nagy, sárga sütőtök terem, így szegény marharépát felváltották ezzel a sokkal látványosabb zöldséggel. A gyertya fénye megvilágítja a tökbe vájt arcot, így az kísértetnek tűnik. A régi hagyományt kissé kifacsarva nem a kint tartózkodó szellemeket szeretnénk ma már ezzel elijeszteni, hanem a házban bent tartózkodókat riogatjuk vele. Így az ablak elé kell felakasztani.
forrás

Természetesen mi is készülünk tökvicsorikkal, boszorkányokkal, macskákkal... Egy kis ízelítő a cikk elején is van, a további képekkel pedig hamarosan jelentkezünk.

Tökvicsori

Megosztás

Nyakunkon a tökszezon... Persze, amellett, hogy lassan minden napra jut egy-egy adag sülttök, tökvicsorit is farigcsálunk. Az előző évek termése: 2009-ben készült a magányos macska, aztán 2010-ben párom is kedvet kapott, ő faragta a csontvázat, én a macskát (mi mást...), majd 2011-ben a csillagos égbolt lett a tökön.

Az idei ez a sokszemű, sokfogú itt oldalt... :)