Október 31. - Halloween

Megosztás

A Halloween, Mindenszentek, és Halottak napja a kalendáriumban egymást követik. A Halloweent, ami magyarul "mindenszentek előestéjét" jelenti, október 31. napján ünnepeljük.
Semmiképpen nem összekeverendő a Mindenszentek és Halottak napjával, amelyek november első és második napjára esnek. Míg a Halloween ősrégi kelta szellem-, démonűző szokás, az újabb keletű mindenszentek hagyományköre "csak" mintegy 1600 éves múltra tekint vissza, és a keresztény hagyományokra épül. ...
A Halloween elengedhetetlen tartozéka Jack-o-lantern, azaz a gyertyafénnyel világító töklámpás, avagy Lámpás Jack. A legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti a töklámpás-hagyomány kialakulását. A léha életéről híres és másokat előszeretettel megtréfáló furfangos kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, és kicsikarta tőle az ígéretet, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Ezt meg is kapta, ám arra nem gondolt, hogy ettől még a mennyországba nem kerül be. A mennyből és pokolból kirekesztett Jack az ördögtől mindössze egy széndarabot kapott kárpótlásul, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Részeges Jack a szén darabot egy marharépába tette, és azzal világított. Ezzel a furcsa lámpással a kezében kóborol a földön azóta is. A legendát átszövi a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik. Régebben a gyertyát a jó öreg Jack emlékére marharépába helyezték, de mivel az Egyesült Államokban sok, szép, nagy, sárga sütőtök terem, így szegény marharépát felváltották ezzel a sokkal látványosabb zöldséggel. A gyertya fénye megvilágítja a tökbe vájt arcot, így az kísértetnek tűnik. A régi hagyományt kissé kifacsarva nem a kint tartózkodó szellemeket szeretnénk ma már ezzel elijeszteni, hanem a házban bent tartózkodókat riogatjuk vele. Így az ablak elé kell felakasztani.
forrás

Természetesen mi is készülünk tökvicsorikkal, boszorkányokkal, macskákkal... Egy kis ízelítő a cikk elején is van, a további képekkel pedig hamarosan jelentkezünk.